Zwykłe detergenty w płynie usuwają na tyle dużo drobnoustrojów, że można powiedzieć, iż doprowadzają powierzchnie do odpowiedniej czystości. Warunkiem jest dobre spłukanie płynu czystą wodą i osuszenie powierzchni w taki sposób, aby nie doszło do wtórnego zabrudzenia.
Dokładne czyszczenie jest podstawowym warunkiem utrzymania higieny w domu. Jeżeli powierzchnię tylko przetrzemy detergentem, usuniemy z niej niewiele drobnoustrojów, za to wiele przeniesiemy w inne miejsca na ścierce czy gąbce. Wiele badań pokazuje, że produkty zawierające składniki skutecznie usuwające drobnoustroje czyszczą lepiej, niż detergent i woda i zmniejszają ryzyko przeniesienia drobnoustrojów na inne powierzchnie.
Standardowe czyszczenie wystarcza w przypadku miejsc nie narażonych na bardziej intensywne działanie drobnoustrojów, takich jak ściany i podłogi, gdyż w ich przypadku ryzyko przeniesienia drobnoustrojów na ręce lub żywność jest niewielkie.
Powierzchnie "większego ryzyka", zwłaszcza blaty kuchenne i miejsca, w których przygotowuje się żywność, a których nie można dobrze spłukać, powinny być czyszczone najskuteczniej działającymi środkami, takimi jak płyn czyszcząco-dezynfekujący Domestos. Zastosowanie takiego produktu przyniesie dużo lepsze rezultaty i zdecydowanie zmniejszy ryzyko infekcji.
Jeżeli mamy do czynienia z czynnikami zwiększonego ryzyka infekcji, a więc, jeśli w domu są osoby chore lub zwierzęta, należy utrzymywać bardziej surowe standardy w zakresie czyszczenia. To samo dotyczy sytuacji, gdy wśród domowników są osoby z grupy "bardziej narażonych na ryzyko" (niemowlęta, małe dzieci, osoby starsze lub chore), gdyż mogą one mieć trwale lub tymczasowo zmniejszoną odporność i są bardziej narażone na infekcję.