Vegeta to jedyny w swoim rodzaju dodatek do potraw słonych i kwaśnych, od najprostszych do najbardziej wyszukanych. Jej sukces polega na niepowtarzalności i uniwersalności - pasuje do każdej potrawy tak samo jak sól czy pieprz. Vegeta została wymyślona przez chorwackich ekspertów z firmy Podravka pod wodzą prof. Zlate Bartl już 44 lata temu. Opracowano ją po długich, żmudnych badaniach. Wkrótce podbiła cały świat, trafiła do 30 krajów na wszystkich kontynentach. Jej skład stanowią: witaminy, suszone warzywa, naturalne przyprawy...
Sposób produkcji jest tajemnicą i dumą narodową Chorwatów, niemożliwą do podrobienia.
Nazwa, wymyślona przez twórców przyprawy, pochodzi od słów Vitamina Gluten
i Taste (ang. smak, gust), jednak Chorwaci, przekonani, że Vegeta jest z nimi od zawsze, łączą ją po prostu z łacińskim vegetus, czyli zdrowy, krzepki, mocny. Początkowo nazywała się Vegeta 40, by potem przyjąć dzisiejszą, popularną na całym świecie nazwę. Zmieniały się też opakowania, w ostatnich latach pojawiła się grupa przypraw do konkretnych dań - seria Vegeta Twist, ale nadal Vegety nie da się z niczym pomylić.
Najważniejsze daty z historii Vegety:
1958 - zostaje stworzona przyprawa Vegeta
1959 - Vegeta wchodzi na rynek
1967 - Vegeta trafia za granicę
1972 - Vegeta dociera do Australii
1998 - czterdzieste urodziny Vegety
2000 - otwarcie fabryki Vegety w Polsce
Z oficjalnej strony Vegety :)