0 głosów
w Kulinaria przez użytkownika (120)
We wtorek mam komers w szkole. Ja i moja przyjaciółka zgłosiłyśmy się na ochotniczki do upieczenia klasowego tortu. Długo szukałyśmy przepisu na tort czekoladowo-truskawkowy w internecie, ale nic nas nie zainteresowało. Postanowiłyśmy, że zrobimy tort " po swojemu ". Chodzi o to, że zrobimy biszkopt czekoladowy z jakiegoś przepisu z neta i przetniemy go na 3 części i przepleciemy go masą truskawkową ( tak przepis na mase też z neta ) na ostatni płat biszkopta wylać lukier biały i narysować na nim  po wyschnięciu wąsy czekoladą. Boki tortu również chcemy posmarować masą i przykleić wiórki startej czekolady.
Więc Tak dokładnie moje pytanie do Was : Czy tort się uda ? Czy to dobry pomysł na tort ? Czy są jakieś niebezpieczeństwa w sprawie nieudania się tortu ? Czy macie jeszcze jakieś dobre wskazówki do zrobienia tortu ?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź ;)
Z góry dziękuję ;*

1 odpowiedź

0 głosów
przez użytkownika (680)

Twój pomysł na tort brzmi pysznie i ciekawie! Biszkopt czekoladowy z truskawkową masą na pewno będzie smakował wspaniale. Nie ma specjalnych niebezpieczeństw w związku z takim połączeniem smaków, ale warto pamiętać o kilku wskazówkach:

  1. Starajcie się przygotować biszkopty równo, aby po przekrojeniu wszystkie części były równej grubości.

  2. Przykrywając górną część tortu truskawkową masą, pamiętajcie, aby ją równomiernie rozprowadzić, tak aby nie było zbyt grubych warstw.

  3. Jeśli planujesz nałożyć na boki tortu wiórki czekoladowe, upewnij się, że biszkopt jest dobrze ochłodzony, aby wiórki nie zaczęły topić się w masie.

  4. Lukier biały, którym planujesz polać górną część tortu, może być trudny w przygotowaniu. Upewnij się, że posiadasz dobrą jakość cukru pudru i dobrze wymieszaj lukier, aby uniknąć grudek.

  5. Aby dekoracje z czekolady na górze tortu się trzymały, upewnij się, że czekolada jest dobrze stężała.

Warto pamiętać, że przy pieczeniu tortów zdarza się czasem, że nie wychodzą idealnie z pierwszego razu, ale nie ma się czego bać - to normalne. Ważne, aby cierpliwie pracować i skupić się na tym, aby cieszyć się procesem przygotowania i finalnie smakiem tortu! Życzę powodzenia i smacznego!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź
pytanie zadane 17 października 2012 w Kulinaria przez użytkownika Agata:) (7.4k)
0 głosów
1 odpowiedź
pytanie zadane 31 lipca 2012 w Internet przez użytkownika mrjaras (140)
+1 głos
2 odpowiedzi
pytanie zadane 30 lipca 2012 w Uroda i Styl przez użytkownika wisnia (130)
+3 głosów
2 odpowiedzi
pytanie zadane 29 listopada 2012 w Zdrowie przez użytkownika figurakasi (880)
0 głosów
2 odpowiedzi
pytanie zadane 1 marca 2012 w Kulinaria przez użytkownika marta (2.2k)
Witaj w serwisie pytań i odpowiedzi Pytania.pl, gdzie masz możliwość zadawania własnych pytań i otrzymywania odpowiedzi od innych użytkowników społeczności. Zarejestruj konto i dołącz do użytkowników Pytania.pl. Pytaj, odpowiadaj i zdobywaj punktu!

Kategorie

...